Thursday, August 11, 2011

Ramdhan datang lagi.........

Ahlan Wahsahlan Ya Ramdhan.....
Dengan nama Allah, segala puji dan syukur untuk mu ya Allah.
Wahai orang-orang yang beriman berpuasalah kamu sebagaimana orang-orang yang terdahulu berpuasa dari kamu semoga kamu menjadi orang-orang yang bertakwa.
Surah...............
Anak-anak abah... sekiranya kita melihat firman Allah ST diatas Allah hanya memanggil dan menyeru orang-orang yang beriman untuk melakukan tuntutan puasa itu.Kerana hendaknya semoga orang yang berpuasa itu menjadi hambanya yang bertaqwa.
Pertama-tamanya seruan wahai orang yang beriman...Siapa dia orang yang diseru sebagai orang yang beriman ini. Sudahtentulah orang yang ada dan menyebut kalimah tauhid dilidah iaini secara lisan dan bergetar di hatinya iaitu "TIADA TUHAN YANG KUSEMBAH MELAINKAN ALLAH". Maka wajiblah keatasnya untuk berpuasa. Bukan sahaja berpuasa pada zahirnya tetapi juga berpuasa pada batinnya. Puasa zahir ini hanyalah menahan diri dari makan dan minum dan juga tidak melakukan perkara-perkara yang membatalkan puasa, tetapi puasa batin itu juga harus dituruti agar kita menjadi hamba yang bertaqwa. Puasa batin itu pula ialah puasa mata tangan, hidung, hati, telinga, mulut dan seluruh anggota anugerah Allah ini agar turut sama berpuasa. Agar turut melakukan amal makfur nahi mungkar dan yang lebih penting target menjadikan kita hambanya yang bertaqwa itu tercapai. Maksud tercapai itu pula adalah apabila kita melangkah keluar dari Ramadhan nanti kita telah kembali suci dan terus melakukan perkara yang sama kita lakukan pada bulan Ramadhan dan kita heret untuk melakukan perkara baik tadi untuk ke bulan yang seterusnya. InsyaAllah.

No comments:

Post a Comment